Si të trajtojmë hiperaktivitetin për të përmirësuar cilësinë e jetës së fëmijës?

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe terapiste   Hiperaktiviteti është një vështiresi në sjellje dhe në zhvillimin tipik që vihet re në femijët e moshës parashkollore dhe shkollore, Çrregullimi i deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD) karakterizohet nga një model i vazhdueshëm (6 muaj ose më shumë) i mungesës së vëmendjes dhe/ose hiperaktivitetit dhe sjelljes se ajo që vërehet zakonisht tek të tjerët në një nivel të krahasueshëm zhvillimi. Kjo vështirësi ndërhyn dukshëm në sjelljen e fëmijës dhe në aktivitetin e tij. Hiperaktiviteti perkufizohet si një levizje e tepruar dhe e pakontrolluar, si…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

“Nëse ky fëmijë është i destinuar të ketë autizëm, atëherë ai është me fat sepse pikërisht ti je nëna e tij”.

“Kur ka ecur?” më pyet pediatri. I përgjigjem pyetjes, e cila pasohet nga pyetja tjetër: “Sa fjalë di ai, sa prej tyre kanë kuptim?”, numëroj me pasiguri. “A e drejton gishtin në objekte?”, i përgjigjem “Jo”. “A  përgjigjet kur thirret në emër?”, i jap sërish të njëjtën përgjigje. “A bën me dorë?”, i përgjigjem sërish negativisht. “A bën kontakt me sy” – “Jo”. “A reagon kur hyn në dhomë, apo të kërkon kur del?”, i them: “Jo”. “A ka ndonjë lodër me të cilën është i preokupuar jashtëzakonisht?”, -“Po”. “A…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Një nënë përshkruan trurin e djalit të saj në fillimet e pubertetit. Është një lexim i domosdoshëm për të gjithë prindërit.

Annie Reneau “Ndonjëherë ndihem shumë i zemëruar dhe nuk e di pse.” Gjithçka illoi me një pyetje të thjeshtë dhe të sinqertë nga një nënë e një djali 11-vjeçar. Një nënë anonime postoi një pyetje në Quora, një faqe interneti ku njerëzit mund të bëjnë pyetje dhe njerëzit e tjerë mund t’u përgjigjen atyre. Kjo nënë ka shkruar:   “Si t’i them djalit tim të mrekullueshëm 11 vjeçar, (në një mënyrë që nuk do ta rrënojë), se mënyra se si ka filluar të flasë me mua (me mungesë respekti) më…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çrregullimi Emocional Sezonal

Shkruan: Dr Ismail Lutolli specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Subspecialist Hematolog ; Onkolog Njeriu si qenie e gjallë i nënshtrohet në vazhdimësi ndryshimeve klimatike, ndryshimeve te stinës. Nga ky këndvështrim me të drejtë lind pyetja se cili është ndikimi i klimës në disponimin tonë të përditshëm? A është e mundshme që dita me diell dhe ngrohtësia ndikojnë direkt në lumturinë e njerëzve? A është e mundshme që dimri i ftohtë, acari dhe koha me shi ndikojnë në ndërrimin e disponimit apo në vetë Çrregullim Emocional Sezonal të mundshëm? A është e…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si t’i bëni vizitat tek pediatri më pak të frikshme për fëmijën tuaj?

Reagimet e fëmijëve gjatë kontrolleve rutinë mund të ndryshojnë shumë bazuar në moshën dhe temperamentin. Ndërsa disa të vegjël qëndrojnë të qetë, të tjerë janë aq të shqetësuar sa përpjekjet për t’i qetësuar e dominojnë vizitën. Frika nga mjeku është një çështje që rezonon me shumë familje. Gjysma e prindërve të fëmijëve të vegjël dhe parashkollorëve thonë se fëmija i tyre ka frikë të shkojë te mjeku – kryesisht për shkak të të ineksioneve. Një në 25 prindër madje kishte shtyrë edhe vaksinën për shkak të ankthit të fëmijës së…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si të parandaloni kavitetet në dhëmbët e foshnjës tuaj?

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive Egzistojnë disa mënyra për të parandaluar kavitetet në dhëmbët e foshnjës tuaj: Shmangëni përdorimin e shishes tek foshnja gjatë periudhës së gjumit. (Pra është ves i keq që fëmija të fle me shishe në gojë). Kjo çon në gjendjen e quajtur kariesi i shishes (baby bottle caries),ku dhëmbët e tyre të sipërm shkatërrohen me shpejtësi nga kontakti me qumështin gjatë natës. Pastroni dhëmbët e foshnjës tuaj dy herë në ditë,në mëngjes dhe në mbrëmje. Fëmijët duhet të ndihmohen të pastrojnë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Jam shatëzënë dhe e kam shumë për qejf me pi Coca Cola dhe pije tjera me gaz, a e dëmtoj beben?

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Duke ditur dhe përmendur shpesh nga mjekët se përdorimi I Coca Colës jashtë shtatëzanisë shkakton një sërë efektesh dhe dëmesh serioze për shëndetin si për nënën ashtu edhe për frytin, përdorimi i Coca Colës gjatë shtatëzanisë dhe gjidhënies urdhërohet rreptësisht të evitohet e sidomos edhe nga fëmijët të cilët janë në  procesin e rritjes dhe të zhvillimit. Konsumimi i përditshëm i lëngjeve të gazuara me acidet që përmbajnë lëngjet e gazuara prishin ekuilibrin acido-bazë të trupit…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët e lindur parakohe

Nga: Dr.Ismail Lutolli specialist Pediater Subspecialist Dietolog-Nutricionist;Hematolog;Onkolog Vështirësitë në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve të lindur parakohe? Foshnjat e lindura para kohe  dhe rreziku per verbimin e tyre ? Cilat janë kontrollet që duhet t’i realizojmë për fëmijët e lindur para kohe? Perspektiva e fëmijëve të lindur para kohe ! Kur një fëmijë quhet i lindur parakohe ? Foshnjat e lindura para javës së 37-të të shtatëzanisë quhen foshnja të parakohshme. Java e 23 – 24 e shtatzanisë mendohet të jetë koha më e hershme që një fëmijë ka mundësi për…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët prematurë. Çfarë mund të bëjmë që të parandalojmë një lindje të parakohshme?

Lindja e parakohshme është lindja që ndodh shumë shpejt, para javës së 37-të të shtatzënisë. Çdo vit 15 milionë foshnje në mbarë botën lindin para kohe. Foshnjat e lindura shumë herët mund të përballen me komplikime kërcënuese për jetën dhe të kenë probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës. Nuk dihet gjithmonë se çfarë e shkakton lindjen e parakohshme. Ndonjëherë lindja fillon vetë pa paralajmërim. Edhe nëse bëni gjithçka siç duhet gjatë shtatzënisë, prapë mund të lindni herët. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni para dhe gjatë shtatzënisë për të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Finlandezët përdorin një metodë të veçantë për fëmijët që kanë probleme me leximin

Nëse fëmija ka probleme me leximin finlandezët kanë një metodë shumë të veçantë. Fëmijët u lexojnë qenve. Duke qenë se qentë janë të durueshëm, dëgjojnë me kujdes, janë të qetë, nuk kritikojnë dhe nuk ndërpresin, kjo u jep fëmijëve më shumë vetëbesim. Bibliotekat finlandeze kanë qenë të trajnuar posaçërisht për këtë qëllim dhe duke qenë se kjo mënyrë e punës ka treguar rezultate të mira, ka filluar të përhapet edhe në vende të tjera./natalmedia.com/ #drsamireademilutolli *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Disa gjëra që duhet t’i mësoni vajzës suaj për të qenurit femër

Shkruan: Harley Manson   Rritja e vajzave të vogla është një punë unike dhe pjesa më e madhe e mënyrës se si ne i trajtojmë vajzat tona dhe si modelim për to është ajo që do të zgjedhin në fund të fundit. Kur përgatitni vajzën tuaj për grua, është me të vërtetë e rëndësishme ta mbani parasysh këtë.   Nëse nuk modelojmë sjelljen e duhur për vajzat tona, ne po i vendosim ato për dështim. Kur keni të bëni me vajzën tuaj, përpiquni të mbani mend mësimet më të rëndësishme…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

KUR DUHET TË FILLOJNË USHTRIMET NË RASTET E PREKURA ME TORTICOLLIS?

Shkruan: Olt Aliu Fizioterapeut   Shumë prindër që e kanë fëmijën e tyre me Torticollis, pyetjen më të shpeshtë e kanë se “a jemi vonë” ose “kur është koha e duhur për fillimin e fizioterapisë”. Nuk ka shumë informacione dhe mungon vetëdijësimi i prindërve se kur duhet të fillohet me terapi fizikale. Do ta sjellim një hulumtim të fizioterapeuteve pediatrike rreth kohës së duhur për vlerësimin dhe fillimin e ushtrimeve dhe shanseve për rehabilitim të suksesshëm. Në vitin 2018, fizioterapeutet pediatrike amerikane, Sandra L Kaplan, Colleen Coulter dhe Barbara Sargent…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Paraliza celebrale- 11 gjëra që duhet të dini për të

Paraliza cerebrale (CP) është një grup çrregullimesh që ndikojnë në aftësinë e një personi për të lëvizur dhe për të mbajtur ekuilibrin dhe qëndrimin. CP është paaftësia motorike më e zakonshme në fëmijëri. Cerebrale do të thotë të kesh të bëjë me trurin. Paraliza do të thotë dobësi ose probleme me përdorimin e muskujve. CP shkaktohet nga zhvillimi jonormal i trurit ose dëmtimi i trurit në zhvillim që ndikon në aftësinë e një personi për të kontrolluar muskujt e tij ose të saj. Paraliza cerebrale (CP) është paaftësia motorike më…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Studimi i ri tregon pijen numër 1 më të keqe për zhvillimin e trurit të fëmijës suaj

Të jesh prind nuk është detyrë e lehtë – është një punë e pafund që përfshin monitorimin e vazhdueshëm të asaj që është më e mira për fëmijën tënd në çdo mënyrë. Pjesë e këtij monitorimi është të sigurohet që ata të marrin lëndët ushqyese të duhura dhe dietën e duhur, duke u siguruar gjithashtu që të mos hanë dhe pinë gjëra që mund të sabotojnë shëndetin e tyre. Në një studim të fundit të botuar në revistën Nutrients, studiuesit ekzaminuan 6400 fëmijë pjesëmarrës të moshës 6-12 vjeç. Në ekzaminimet…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

SHKOLLA E GJIDHËNIES| Video 39: MASAZHA E GJIRIT

Masazha e gjirit dhe shtrydhja me anë të duarve janë aftësi shumë të rëndësishme që duhen pasur nëse jeni me gjidhënie ose keni ndërmend të ushqeni me gji. Kjo mund t’ju ndihmojë të largoni qumshtin dhe të zbrazni gjirin kur hasni në ngecje ose kanale të bllokuara.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë