Jam shatëzënë dhe e kam shumë për qejf me pi Coca Cola dhe pije tjera me gaz, a e dëmtoj beben?

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Duke ditur dhe përmendur shpesh nga mjekët se përdorimi I Coca Colës jashtë shtatëzanisë shkakton një sërë efektesh dhe dëmesh serioze për shëndetin si për nënën ashtu edhe për frytin, përdorimi i Coca Colës gjatë shtatëzanisë dhe gjidhënies urdhërohet rreptësisht të evitohet e sidomos edhe nga fëmijët të cilët janë në  procesin e rritjes dhe të zhvillimit. Konsumimi i përditshëm i lëngjeve të gazuara me acidet që përmbajnë lëngjet e gazuara prishin ekuilibrin acido-bazë të trupit…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët prematurë. Çfarë mund të bëjmë që të parandalojmë një lindje të parakohshme?

Lindja e parakohshme është lindja që ndodh shumë shpejt, para javës së 37-të të shtatzënisë. Çdo vit 15 milionë foshnje në mbarë botën lindin para kohe. Foshnjat e lindura shumë herët mund të përballen me komplikime kërcënuese për jetën dhe të kenë probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës. Nuk dihet gjithmonë se çfarë e shkakton lindjen e parakohshme. Ndonjëherë lindja fillon vetë pa paralajmërim. Edhe nëse bëni gjithçka siç duhet gjatë shtatzënisë, prapë mund të lindni herët. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni para dhe gjatë shtatzënisë për të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Mamia që u bë mama ekzaminoi foshnjën e saj menjëherë pas lindjes

Edhe pse lindja është rraskapitëse, nuk ishte pengesë që një mami të kryente vetë ekzaminimin e parë të foshnjës së saj të porsalindur. Sapo lindi, ajo kontrolloi në shtratin e lindjes së spitalit për të parë nëse gjithçka ishte në rregull me foshnjën e saj. “Kur folëm një ditë para ardhjes së foshnjës, më tha se donte të bënte ekzaminimin e foshnjës së saj të sapolindur vetë. Më dukej krejtësisht e pabesueshme, nuk mund ta imagjinoja se si do ta bënte qoftë edhe një orë pas  lindjes, “shkroi fotografja Alexandria…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

NËNA E NËNËS

  “Ndërsa sytë e botës janë drejtuar te fëmija i porsalindur, nëna shikon vajzën e saj, e cila sapo është bërë nënë… Roli i gjyshes mund të presë, sepse fëmija i saj po qan, gjoksi i saj po dhemb… Nëna e nënës i pastron shtëpinë vajzës së saj, i gatuan drekën. Ajo ia blen këmishat e natës me kopsa dhe i lan çarçafët e ndotur me qumësht… Ajo e di sa e vështirë është të bëhesh nënë… Në heshtjen e mëngjesit të hershëm ajo mendon për vajzën e saj… Sa…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët e lindur parakohe

Shkruan: Dr.Ismail Lutolli specialist Pediater Subspecialist Dietolog-Nutricionist;Hematolog;Onkolog   Vështirësitë në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve të lindur parakohe? Foshnjat e lindura para kohe  dhe rreziku per verbimin e tyre? Cilat janë kontrollet që duhet t’i realizojmë për fëmijët e lindur para kohe? Perspektiva e fëmijëve të lindur para kohe! Kur një fëmijë quhet i lindur parakohe? Foshnjat e lindura para javës së 37-të të shtatëzanisë quhen foshnja të parakohshme. Java e 23 – 24 e shtatzanisë mendohet të jetë koha më e hershme që një fëmijë ka mundësi për të mbijetuar,…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Sa është shtimi normal i peshës tek një fëmijë?

Shkruan: Dr.Ismail Lutolli specialist Pediatër subspecialist Dijetolog-Nutricionist   Sa duhet të shtojë peshë një fëmijë nga lindja deri në vitin e tetë të jetës? Fëmija im nuk po shton peshë sa duhet, çfarë të bëj? Fëmija im ka shtim të tepërt të peshës, çfarë të bëj?   Një nga shqetësimet më të mëdha të prindërve pas ardhjes në jetë të fëmijeve të tyrë është pyetja nëse fëmija i tyre është duke shtuar peshë mjaftueshëm. Brengat dhe frika nuk kanë të ndalur për prindërit e rinjë dhe fokusi kryesor ngelet pesha…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Buzëqeshja e parë e foshnjës suaj

Shkruan:  Dr Ismail Lutolli Specialist Pediatër subspecialist Dietolog-Nutricionist   Kur është koha që foshnja juaj do të buzëqeshë për herë të parë? Çfarë tregon kjo? Kur është koha për buzëqeshje të vërtetë?   Prandaj, buzëqeshja në këtë mënyrë është një aspekt më shumë reagim fiziologjik sesa emocional. Kur fillon buzëqeshja e vërtetë? Buzëqeshjen e vërtetë mund ta pritsni mes javës së 6-të dhe 12-të të jetës. Nëse buzeqeshja nuk ka filluar në javën e 6-të, nuk ka vend për shqetësim, ngase për këtë akt, fëmijës suaj po i duhet pak…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si t’i dalloni shenjat e hershme të autizmit?

Dr Ismail Lutolli specialist Pediatër subspecialist Dijetolog-Nutricionist – Si t’i dalloni shenjat e hershme të autizmit? – Keni dyshime që fëmija juaj është autik, çfarë të veproni? – Jo çdo ngecje është autizëm! – Vaksinimi shkakton – autizem? – Fëmija juaj për një moment filloi t’i humbas ato që i dinte më herët.A paraqet kjo autizem? – Dijagnostikimi,trajtimi dhe prespektivat e shërimit të sëmundjes? – A ka shprese për fëmijet autik, për të ardhmen e tyre? /natalmedia.com     *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fontanella te fëmijët. Kur duhet të mbyllet?

Ismail Lutolli spec.Pediater Subspecialist Dietolog- Nutricionist , Subspecialist pediater Hematolog- Onkolog Stu.Subspecialist Gastro-entero hepatolog   A paraqet rrezik pulsimi i fontanelës? Keni frikë se gjatë kujdesit do ta lëndoni fontanelen e foshnjës! Mbyllja e fontanelës tek fëmijët – koha e duhur ? Mbyllja e fontanelës dhe Vit D, a ekziston lidhja në mes tyre?   Fontanela tek fëmijët   Kur lind një fëmijë, kockat e kafkës nuk rriten së bashku, por midis tyre ekziston një hapësirë e caktuar e lirë. Ajo është e mbushur me ind lidhës. Këto hapësira quhen…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Nëna është një heroinë në rrugën e saj, në shtatzaninë e saj

Të lindësh para kohe do të thotë që fëmija nuk është plotësisht i përgatitur për jetën jashtë mitrës. Ata mund të kenë nevojë për mbështetje për të qëndruar ngrohtë, për t‘u ushqyer dhe për të marrë frymë. Po, shumë fëmijë janë të fortë dhe ia dalin! Fëmija në foto është një nga pacientet e Poliklinikës NATAL. Është një  fëmijë i veçantë i lindur në javën 35-të të shtatzanisë, me peshë vetëm 1kg e 800 gram, mirëpo tani duke falënderuar Zotin gëzon shëndet të plotë. Në fotografinë që shihni janë një…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çdo grua që e ka përjetuar këtë skenë e kupton mirë si ndjehet.

Hyni në sallën e operacionit me një fëmijë në bark dhe një tufë ëndërrash, frikash dhe pritjesh. – Mund të përkulesh pak më shumë?-pyet anesteziologu. Ju pengon stomaku, por përpiqeni … – Mbyllni sytë, merrni frymë! Si ndjeheni!? Ndjeni ftohtë, duart e djersitura, frika dhe ankthi janë në zemër. Çdo grua që e ka përjetuar këtë skenë e kupton mirë si ndjehet. Këmbët janë të drejtuara dhe nga beli e poshtë ndjeheni e palëvizshme. E ndalojmë trupin në mënyrë që të tjerët të mund të vijnë në botë. Shtatë shtresa…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë