Çrregullimi Emocional Sezonal

Shkruan: Dr Ismail Lutolli specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Subspecialist Hematolog ; Onkolog Njeriu si qenie e gjallë i nënshtrohet në vazhdimësi ndryshimeve klimatike, ndryshimeve te stinës. Nga ky këndvështrim me të drejtë lind pyetja se cili është ndikimi i klimës në disponimin tonë të përditshëm? A është e mundshme që dita me diell dhe ngrohtësia ndikojnë direkt në lumturinë e njerëzve? A është e mundshme që dimri i ftohtë, acari dhe koha me shi ndikojnë në ndërrimin e disponimit apo në vetë Çrregullim Emocional Sezonal të mundshëm? A është e…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Kur je i mbrojtur me një mik të vërtetë, ndjen se të është dhënë një dhuratë e madhe!

Miqësia ka të bëjë me sigurinë. Ju duhet të jeni në gjendje të shkoni te një mik i vërtetë për çdo gjë pa ndjerë turp. Ndërsa rritemi, jeta duket se bëhet më e rrëmujshme. Martesa bëhet e vështirë, prindërimi ndihet dërrmues, vetë prindërit tanë plaken dhe sëmuren, karriera ndërlikohet dhe gjithçka ndihet e rëndë. Ne bëjmë gabime. Ne rritemi. Ne bëjmë më shumë gabime. Pra, është jetike që ne mund të shkojmë te miqtë tanë të vërtetë për të gjitha këto dhe më shumë. Sepse jeta nuk është lineare. Është…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Mos guxo ta prekësh! Unë jam Nëna

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet     Unë e mësova të çohet në këmbë dhe të ecë, të ketë kujdes çfarë ha dhe të vendosë kapelën mbi veshët e tij në dimër. Ia kam lidhur lidhëset e këpucëve dhe e kam ngushëlluar në skenat e dhimbshme të filmave vizatimorë. Unë ia kam shpjeguar atij ndryshimin midis anës së ndritshme dhe të errët të botës dhe njeriut, e kam mbajtur dhe përkëdhelur, i kam ndaluar dhe i kam lejuar. Unë! Nuk kam fjetur…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Sindroma e “zemrës së thyer”. Çka i ndodh trupit tuaj kur dikush ua thyen zemrën?

Ndërsa një zemër e thyer mund të mos jetë diçka që mund ta shihni, ajo na dëmton seriozisht në më shumë mënyra sesa ne e kuptojmë. Gjërat që na ndodhin emocionalisht kanë efekte fizike tek ne dhe sa më të vetëdijshëm të jemi për këtë lloj gjëje, aq më mirë mund të punojmë për ta luftuar atë. Ju në fakt mund të vdisni (në raste ekstreme) nga një zemër e thyer, sado e çuditshme që mund të duket. Kjo njihet si ‘sindroma e zemrës së thyer’, i referohet një fenomeni…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Koeficienti i fatkeqësisë (AQ): Aftësia juaj për të dalë nga një fatkeqësi pa e humbur mendjen

Sipas psikologëve, ekzistojnë katër lloje të inteligjencës: 1) Koeficienti i inteligjencës (IQ) 2) Koeficienti emocional (EQ) 3) Koeficienti social (SQ) 4) Koeficienti i fatkeqësisë (AQ)     1. Koeficienti i inteligjencës (IQ): kjo është matja e nivelit tuaj të të kuptuarit. Ju duhet IQ për të zgjidhur matematikën, për të mësuar përmendësh gjëra dhe për të kujtuar mësimet.   2. Koeficienti Emocional (EQ): kjo është matja e aftësisë suaj për të ruajtur paqen me të tjerët, për të mbajtur kohën, për të qenë përgjegjës, për të qenë i sinqertë, për…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Nuk do të thotë se gjithçka ka mbaruar! Kërkoni ndihmë!

Përgatiti Ajete Haxhiu-Demaku Psikologe   Kur ka simptoma të dukshme ankthi, të cilat janë të pakëndshme për personin dhe e bëjnë atë jofunksional, duhet të kërkoni ndihmë. Nëse keni kohë që përpiqeni ta përballoni vetë, mos u dorëzoni, nuk do të thotë se gjithçka ka mbaruar, thjesht nuk mund të ndihmoni gjithmonë veten, ashtu si nuk operon një mjek mbi veten e tij. Ndonjëherë nuk kemi njohuri dhe objektivitet të mjaftueshëm për ta parë problemin nga një kënd tjetër, ose jemi shumë autokritikë për t’i lejuar vetes “shpërthime të tilla”.…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Le të sfidojmë veten për veprim

Duke ndryshuar modelin e sjelljes, ne ndryshojmë edhe rezultatin. Duke vendosur objektiva ne rregullojmë planet dhe ambicjet tona. Duke bërë një plan zgjidhim pyetjen SI do të arrijmë atje. E vetmja gjë që na nevojitet është PSE ËSHTË E RËNDËSISHME PËR NE? Vetëm nëse e kuptojmë mund të kembengulim rrugës, sepse askush nuk na premtoi se do të ishte e lehtë. Le të sfidojmë veten për veprim, e gjithë lumturia dhe potenciali i plotë janë jashtë zonës së rehatisë./natalmedia.com/ Përgatiti: Ajete Haxhiu-Demaku-Psikologe *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Disa mënyra se si të menaxhohet stresi tek fëmijet dhe të rinjët

Përgatiti: Ajete Haxhiu-Demaku Psikologe   Stresi është një pjesë e pandashme e çdo moshe, por ka mënyra të shëndetshme për fëmijët dhe të rinjtë për të përballuar stresin.   Në afat të shkurtër, stresi mund të ketë një efekt stimulues te fëmija (p.sh. kur mëson të testojë). Megjithatë, stresi kronik është i ndryshëm dhe mund të kontribuojë në zhvillimin e problemeve të ndryshme fizike (presion të lartë të gjakut, dhimbje koke, diabeti mellitus) dhe probleme të shëndetit mendor (ankth, depresion).   Në përgjithësi, shkalla e ankthit dhe depresionit tek fëmijët po…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Xhudistja me Sindromë Down Azra Dedic, fiton medaljen e artë në Kampionatin Evropian ID në xhudo!

Xhudistja nga Bosnja dhe Hercegovina Azra Dedi?, i bëri krenarë të gjithë kur në vitin 2019 fitoi medaljen e artë në kategorinë deri në 70 kilogramë në Kampionatin Evropian ID në xhudo, të mbajtur në Këln për personat me nevoja të veçanta.   Një vit më parë fitoi medaljen e bronztë në kampionatin botëror te xhudos. Ajo është diplomuar në shkollën e mesme për artet e bukura, i pëlqen piktura dhe gjithashtu ka marrë pjesë në dokumentarin “Stop & Listen” të financuar nga #EU funded. Është personi i parë me Sindromë Down…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

A shkakton vaksinimi autizmin?

Ç’duhet të dini para vaksinimit të fëmijës?   Çfarë duhet të dini para vaksinimit të fëmijëve?   Si qëndron çështja e prezencës së merkurit Hg në vaksina?   Interviste me Dr Ismail Lutolli   Intervistoi: Shkëlzen Rrecaj   Vaksinat janë shumë të rëndësishme për mbrojtjen e trupit tonë, pasi ato janë të projektuara për të nxitur sistemin imunitar në prodhimin e kundërtrupave. Në këtë mënyrë, kur fëmija preket nga bakteret, janë këto kundërtrupa të cilët aktivizohen për ta mbrojtur nga sëmundjet. Por pavarësisht se dihet botërisht rëndësia e vaksinimit, përsëri shumë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çrregullimet e artikulimit

Shkruan: Rudina Hysiqi Logopede     Çfarë është çrregullimi i artikulimit? Artikulimi përfshinë procesin fizik të prodhimit të tingujve të të folurit (pra, vendosjen e saktë të buzëve, gjuhës, nofullës dhe rrjedhës së ajrit). Çdo prodhim i pasaktë i tingullit për shkak të një anomalie të një ose më shumë pjesëve të prodhimit të të folurit quhet çrregullim i artikulimit. Kjo njihet si forma më e zakonshme e çrregullimit gjuhësor dhe ka shumë lloje të ndryshme që variojnë nga natyra dhe ashpërsia. Ndonjëherë një fëmijë mund të kuptohet vetëm nga familja. Madje,…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Benefitet që marrin fëmijët me autizëm nga terapia logopedike

Shkruan: Rudina Hysiqi Logopede   Autizmi është pjesë e një grupi të çrregullimeve neurologjike që mund të përfshijë komunikimin e dëmtuar, si dhe ndërveprimin shoqëror, dhe aftësitë njohëse. I njohur si çrregullim i spektrit të autizmit ose ASD, autizmi mund të lidhet me një gamë të gjerë të tipareve. Kjo perfshinë: Aktivitete të përsëritura/ stereotipi Rezistencë ekstreme ndaj ndryshimeve në rutinat e përditshme Hipersensitivitet Vështirësi ose dhe pamundësi për të bashkëvepruar me mjedisin Njerëzit me ASD mund të kenë probleme të mëdha si me të folurit ashtu edhe me komunikimin…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Benefitet që marrin fëmijët me autizëm nga terapia logopedike

Shkruan: Rudina Hysiqi Logopede   Autizmi është pjesë e një grupi të çrregullimeve neurologjike që mund të përfshijë komunikimin e dëmtuar, si dhe ndërveprimin shoqëror, dhe aftësitë njohëse. I njohur si çrregullim i spektrit të autizmit ose ASD, autizmi mund të lidhet me një gamë të gjerë të tipareve. Kjo perfshinë: Aktivitete të përsëritura/ stereotipi Rezistencë ekstreme ndaj ndryshimeve në rutinat e përditshme Hipersensitivitet Vështirësi ose dhe pamundësi për të bashkëvepruar me mjedisin Njerëzit me ASD mund të kenë probleme të mëdha si me të folurit ashtu edhe me komunikimin…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Autizmi dhe karakteristikat e tij

Nga: Msc. Fatime Sahiti Psikologe Klinike     Autizmi është një gjendje neuro-zhvillimore e cila karakterizohet nga ndryshimet në sjellje, vështirësi në komunikim, vështirësi në ndërveprim social, interesa të veçanta dhe vështirësi në përpunimin sensorik të informacionit. Këto ndryshime ndikojn që personat me autizëm të kenë sfida të ndryshme në ndërveprim me mjedisin ku ata jetojn. Ndryshimet e përmendura zakonisht fillojnë të vihen re te fëmijet nga mosha afro 2 vjecare e tutje. Personat me autizëm mund të shfaqin fokusim jashtzakonisht shumë intenziv në interesa të ndryshme të cilat mund të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë