10 hapa për të qenë një bashkëshort dhe një baba i mrekullueshëm

Dëshironi të jeni një baba dhe bashkëshort shembullor? Mjafton të ndiqni këto 10 hapa. Nëse ndiqni këto rregulla të thjeshta, bashkëshortja juaj do jetë krenare dhe mbi të gjitha mbështetja juaj do luajë një rol të madh në jetën tuaj dhe prindërimin e përbashkët. Mos keni frikë Jini të guximshëm në bashkëprindërim me nënën e fëmijës tuaj, shijoni së bashku momentet e mrekullueshme dhe ato të vështira, jeni me të në çdo gjë, në çdo moment. Roli juaj si prind, sa është sfidues po aq është edhe i këndshëm. Jeni…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Cilat janë shenjat e para të pubertetit tek vajzat?

Puberteti shpesh fillon më herët nga sa mendojnë prindërit, veçanërisht për vajzat. Njohurit rreth këtij procesi do t’ju bëjnë më të vetëdijshëm për ndryshimet fizike të cilat ndodhin tek vajzat. Pasi të dini se cilat janë këto ndryshime, do të jetë më e lehtë ta ndihmoni vajzën tuaj t’i përballojë ato. Nuk është vetëm cikli menstrual shenjë e pubertetit, më poshtë do t’i cekim shenjat tjerta të cilat tregojnë për ndryshime fizike. Rritja e gjoksit Vajzat zakonisht hyjnë në pubertet midis moshës 8 dhe 13 vjeç. Shenja më e hershme…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Ardhja e një foshnje në familje, si të sillemi me fëmijën e madh?

Ardhja e bebit në familje është një bekim dhe gëzim për gjithë familjen, mirëpo për fëmijën e madh mund të jetë moment stresues veçanërisht për fëmijën i cili është rritur i vetëm. Sjellja e prindërve luan një rol të madh në menaxhimin e situatës. Fëmija juaj mund të shfaq sjellje frustruese për ta tërhequr vëmendjen tuaj. Ndryshimi që sjell ardhja i një antari të ri në familje ka një ndikim të madh tek një fëmijë që është rritur si fëmijë i vetëm por nëse prindërit kanë qëndrim të duhur dhe…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

LULEDIELLI KA NJË POROSI

Mbajtja e një fjongoje, byzylyku ose simboli me luledielli tregon në mënyrë diskrete për njerëzit nga mjedisi, stafi, kolegët, profesionistët e shëndetit, se dikush ka nevojë për mbështetje shtesë ose pak më shumë kohë. Ekziston një aftësi e kufizuar ose një e metë tjetër që NUK ËSHTË E DUKSHME. Ky projekt ka rritur ndërgjegjësimin për sfidat me të cilat mund të përballen të rriturit dhe fëmijët me vështirësi të fshehura si autizmi, astma ose ndonjë sëmundje tjetër kronike. Duke mbajtur këtë shenjë, është një mënyrë që një person të informojë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

“Nëse ky fëmijë është i destinuar të ketë autizëm, atëherë ai është me fat sepse pikërisht ti je nëna e tij”.

“Kur ka ecur?” më pyet pediatri. I përgjigjem pyetjes, e cila pasohet nga pyetja tjetër: “Sa fjalë di ai, sa prej tyre kanë kuptim?”, numëroj me pasiguri. “A e drejton gishtin në objekte?”, i përgjigjem “Jo”. “A  përgjigjet kur thirret në emër?”, i jap sërish të njëjtën përgjigje. “A bën me dorë?”, i përgjigjem sërish negativisht. “A bën kontakt me sy” – “Jo”. “A reagon kur hyn në dhomë, apo të kërkon kur del?”, i them: “Jo”. “A ka ndonjë lodër me të cilën është i preokupuar jashtëzakonisht?”, -“Po”. “A…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si t’i bëni vizitat tek pediatri më pak të frikshme për fëmijën tuaj?

Reagimet e fëmijëve gjatë kontrolleve rutinë mund të ndryshojnë shumë bazuar në moshën dhe temperamentin. Ndërsa disa të vegjël qëndrojnë të qetë, të tjerë janë aq të shqetësuar sa përpjekjet për t’i qetësuar e dominojnë vizitën. Frika nga mjeku është një çështje që rezonon me shumë familje. Gjysma e prindërve të fëmijëve të vegjël dhe parashkollorëve thonë se fëmija i tyre ka frikë të shkojë te mjeku – kryesisht për shkak të të ineksioneve. Një në 25 prindër madje kishte shtyrë edhe vaksinën për shkak të ankthit të fëmijës së…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Jam shatëzënë dhe e kam shumë për qejf me pi Coca Cola dhe pije tjera me gaz, a e dëmtoj beben?

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Duke ditur dhe përmendur shpesh nga mjekët se përdorimi I Coca Colës jashtë shtatëzanisë shkakton një sërë efektesh dhe dëmesh serioze për shëndetin si për nënën ashtu edhe për frytin, përdorimi i Coca Colës gjatë shtatëzanisë dhe gjidhënies urdhërohet rreptësisht të evitohet e sidomos edhe nga fëmijët të cilët janë në  procesin e rritjes dhe të zhvillimit. Konsumimi i përditshëm i lëngjeve të gazuara me acidet që përmbajnë lëngjet e gazuara prishin ekuilibrin acido-bazë të trupit…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët e lindur parakohe

Nga: Dr.Ismail Lutolli specialist Pediater Subspecialist Dietolog-Nutricionist;Hematolog;Onkolog Vështirësitë në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve të lindur parakohe? Foshnjat e lindura para kohe  dhe rreziku per verbimin e tyre ? Cilat janë kontrollet që duhet t’i realizojmë për fëmijët e lindur para kohe? Perspektiva e fëmijëve të lindur para kohe ! Kur një fëmijë quhet i lindur parakohe ? Foshnjat e lindura para javës së 37-të të shtatëzanisë quhen foshnja të parakohshme. Java e 23 – 24 e shtatzanisë mendohet të jetë koha më e hershme që një fëmijë ka mundësi për…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët prematurë. Çfarë mund të bëjmë që të parandalojmë një lindje të parakohshme?

Lindja e parakohshme është lindja që ndodh shumë shpejt, para javës së 37-të të shtatzënisë. Çdo vit 15 milionë foshnje në mbarë botën lindin para kohe. Foshnjat e lindura shumë herët mund të përballen me komplikime kërcënuese për jetën dhe të kenë probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës. Nuk dihet gjithmonë se çfarë e shkakton lindjen e parakohshme. Ndonjëherë lindja fillon vetë pa paralajmërim. Edhe nëse bëni gjithçka siç duhet gjatë shtatzënisë, prapë mund të lindni herët. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni para dhe gjatë shtatzënisë për të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Disa gjëra që duhet t’i mësoni vajzës suaj për të qenurit femër

Shkruan: Harley Manson   Rritja e vajzave të vogla është një punë unike dhe pjesa më e madhe e mënyrës se si ne i trajtojmë vajzat tona dhe si modelim për to është ajo që do të zgjedhin në fund të fundit. Kur përgatitni vajzën tuaj për grua, është me të vërtetë e rëndësishme ta mbani parasysh këtë.   Nëse nuk modelojmë sjelljen e duhur për vajzat tona, ne po i vendosim ato për dështim. Kur keni të bëni me vajzën tuaj, përpiquni të mbani mend mësimet më të rëndësishme…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

SHKOLLA E GJIDHËNIES| Video 39: MASAZHA E GJIRIT

Masazha e gjirit dhe shtrydhja me anë të duarve janë aftësi shumë të rëndësishme që duhen pasur nëse jeni me gjidhënie ose keni ndërmend të ushqeni me gji. Kjo mund t’ju ndihmojë të largoni qumshtin dhe të zbrazni gjirin kur hasni në ngecje ose kanale të bllokuara.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Mamia që u bë mama ekzaminoi foshnjën e saj menjëherë pas lindjes

Edhe pse lindja është rraskapitëse, nuk ishte pengesë që një mami të kryente vetë ekzaminimin e parë të foshnjës së saj të porsalindur. Sapo lindi, ajo kontrolloi në shtratin e lindjes së spitalit për të parë nëse gjithçka ishte në rregull me foshnjën e saj. “Kur folëm një ditë para ardhjes së foshnjës, më tha se donte të bënte ekzaminimin e foshnjës së saj të sapolindur vetë. Më dukej krejtësisht e pabesueshme, nuk mund ta imagjinoja se si do ta bënte qoftë edhe një orë pas  lindjes, “shkroi fotografja Alexandria…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Djersitja te fëmijët

Shkruan:  Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Djalit tim ia ndërroj rrobat e brendshme disa herë gjatë  natës, a është normale? Si ta vendosi për të fjetur, vajza ime bëhet qull nga djersët, çfarë të bëjë? Kurrë si ndalen djersët, nga se vuan fëmija im? Djersitja tek fëmijët, në krahasim me të rriturit nuk është një proces që prindërit e vejnë re menjëherë. Kjo për arsyen e thjeshtë, se djersa e fëmijëve nuk mban aromë dhe se prindërit në fillim preokupohen më shumë gjëra dhe nuk e kanë vëmendjen te…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Kërthiza tek i porsalinduri – kujdesi

Shkruan: Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediater Subspecialist Dietolog -Nutricionist Derisa foshnja është në mitër në ngrohtësinë e nënës, gjithçka çfarë i duhet e merr prej nënës përmes placentës dhe kordonit umbilikal. Pas lindjes së foshnjës, në sallën e lindjes ky kordon menjëherë prehet dhe pjesa e ngelur shtrëngohet me një kapëse plastike. Në kordon nuk ka mbaresa nervore (aty ndodhen një arterie dhe dy vena), kështu që as nëna e as foshnja nuk do të ndjejnë dhimbje. Pasi të prehet kordoni, në vendin ku ka qenë i ngjitur për barkun…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fëmijët tuaj nuk kanë nevojë për një nënë perfekte, ata thjesht kanë nevojë për një të lumtur

Ju mund të dëshironi të jeni nëna më e mirë që mund të jeni, por kjo nuk do të thotë që duhet të jeni perfekte. Nëna perfekte nuk ekziston dhe sa më shpejt të pajtoheni me këtë, aq më mirë do të jetë për ju dhe fëmijët tuaj në planin afatgjatë. Nuk ka asnjë manual se si të jesh nëna më e mirë në botë, por me kalimin e kohës do të mësosh se nëse je një nënë e lumtur që kujdeset për nevojat e saj si dhe për nevojat…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë