Rëndësia e puzzle për zhvillimin e fëmijëve

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe Terapiste   Materialet e lojës janë mjetet më të vlefshme për stimulimin inteligjencës, zhvillimin e imagjinatës, shqisave, emocioneve, zhvillimin fizik dhe social. Sipas studimeve, të luash është të mësosh. Fëmijët mësojnë duke luajtur. Rëndësia e lojës në fëmijërinë e hershme nuk mund të nënvlerësohet sepse loja është thelbësore për rritjen e një fëmije. Vitet e para të jetës njihen si eksploruese ku fëmijët janë kuriozë dhe kanë një imagjinatë më të zhvilluar. Gjatë kësaj periudhe, fëmijët kanë nevojë për materiale edukative stimuluese. Kur mendojmë për…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Cilat janë shenjat e para të pubertetit tek vajzat?

Puberteti shpesh fillon më herët nga sa mendojnë prindërit, veçanërisht për vajzat. Njohurit rreth këtij procesi do t’ju bëjnë më të vetëdijshëm për ndryshimet fizike të cilat ndodhin tek vajzat. Pasi të dini se cilat janë këto ndryshime, do të jetë më e lehtë ta ndihmoni vajzën tuaj t’i përballojë ato. Nuk është vetëm cikli menstrual shenjë e pubertetit, më poshtë do t’i cekim shenjat tjerta të cilat tregojnë për ndryshime fizike. Rritja e gjoksit Vajzat zakonisht hyjnë në pubertet midis moshës 8 dhe 13 vjeç. Shenja më e hershme…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çfarë janë “Dhëmbët e peshkaqenit” tek fëmijët?

  Shkruan: Dr Manushaqe Veliu  Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   A e dini se dhëmbët e peshkaqenit janë të vendosur në rreshta? Ashtu si peshkaqeni, fëmijët mund të zhvillojnë dy rreshta dhëmbësh. Një rresht dhëmbë të qumështit dhe një rresht dhëmbë të përhershëm. Si fenomen zhvillohet në dhëmbët prerës qendror te nofullës së poshtme kurse më rrallë ndodh ne nofullën e sipërme),tek fëmijët e moshës 5-7 vjeç. Rritja e nofullës dhe lëvizja natyrale e gjuhës do ta shtyej dhëmbin prerës qendror të përhershëm përsëri në pozicionin e duhur,pasi…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Një nënë përshkruan trurin e djalit të saj në fillimet e pubertetit. Është një lexim i domosdoshëm për të gjithë prindërit.

Annie Reneau “Ndonjëherë ndihem shumë i zemëruar dhe nuk e di pse.” Gjithçka illoi me një pyetje të thjeshtë dhe të sinqertë nga një nënë e një djali 11-vjeçar. Një nënë anonime postoi një pyetje në Quora, një faqe interneti ku njerëzit mund të bëjnë pyetje dhe njerëzit e tjerë mund t’u përgjigjen atyre. Kjo nënë ka shkruar:   “Si t’i them djalit tim të mrekullueshëm 11 vjeçar, (në një mënyrë që nuk do ta rrënojë), se mënyra se si ka filluar të flasë me mua (me mungesë respekti) më…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Djersitja te fëmijët

Shkruan:  Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Djalit tim ia ndërroj rrobat e brendshme disa herë gjatë  natës, a është normale? Si ta vendosi për të fjetur, vajza ime bëhet qull nga djersët, çfarë të bëjë? Kurrë si ndalen djersët, nga se vuan fëmija im? Djersitja tek fëmijët, në krahasim me të rriturit nuk është një proces që prindërit e vejnë re menjëherë. Kjo për arsyen e thjeshtë, se djersa e fëmijëve nuk mban aromë dhe se prindërit në fillim preokupohen më shumë gjëra dhe nuk e kanë vëmendjen te…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Hemangioma te fëmijët e vegjël – rreziku!

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Specialist Pediatër Subspecialist Hematolog – Onkolog Kur prindërit shohin për herë të parë një hemangiomë të fëmija i tyre, ndihen të frikësuar dhe brenda vetes kanë shumë pyetje. Me kalimin e kohës hemangioma avancon duke u rritur dhe brenga bëhet edhe më e madhe. Në fakt, hemangioma nuk është sëmundje e tmerrshme sa duket. Kjo nuk është një sëmundje fatale, gjëja më e rëndësishme është diagnostikimi dhe të fillojë trajtimi. Hemangioma është tumori më i shpeshtë beninje i kokës dhe qafës, i cili shfaqet në moshën…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çka janë gingivitet dhe si manifestohen ato në mishërat e dhëmbëve?

Shkruan: Manushaqe Veliu  Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Me fjalën gingivite kuptojmë sëmundjet që manifestohen në gingivë (mishëra të dhëmbëve). Gingivitet janë sëmundjet më të shpeshta të mukozës orale te fëmijët dhe paraqesin sëmundje që përfshijnë gingiven përderisa pjesët tjera të parodonciumit nuk janë të përfshira.   Rëndësinë më të madhe në shfaqjen e tyre e ka higjiena e dobët e gojës, gjegjësisht pllaku dental, ndërsa ndikim të caktuar mund të kenë edhe disa ndryshime në gojën e fëmijëve siç janë:   • Ndërrimi i dhëmbëve të qumështit dhe…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

26 gjërat që do t’i bëni si i rritur nëse jeni abuzuar emocionalisht në fëmijëri

Mënyra se si jemi rritur si fëmijë, ka të bëjë kaq shumë me aftësitë tona përballuese si të rritur. Është vënë re se  shumica nga viktimat e padrejtësisë emocionale, kanë disa sjellje që na ndajnë nga të tjerët.   Nëse ju ose dikush që njihni ishte viktimë e sjelljes së keqe, atëherë mund të dëshironi t’i lexoni këto. Vetëm të jesh në gjendje të kuptosh se nga vjen një person tjetër, ose të kuptosh veten më mirë, mund të bëjë ndryshimin.     1. Bërja e pyetjeve edhe kur e…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Alergjitë sezonale tek të rriturit dhe fëmijët

Shkruan: Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog- Nutricionist   Si t’i parandalojmë dhe lehtësojmë simptomat? Cilat ndryshime duhet bërë në shtëpitë tona? A rrezikojnë ngulfatjen fëmijët alergjik në polen? A është i domosdoshëm vaksinimi dhe kur duhet bërë?   Alergjitë prekin rreth 25 % të njerëzve gjatë gjithë jetës së tyre. Ka shumë shkaqe të ndryshme të alergjisë dhe simptomat ndryshojnë nga me të lehtat, si gjendje gripoze, e deri në potencialisht kërcënuese për jetën. Për shumicën e formave të alergjisë, ekzistojnë dhe njihen mundësi të zbutjes së simptomave,…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Rëndësia e dhëmbëve të qumështit

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Preventivës Stomatologjike   Dhëmbët e qumështit janë 20 gjithësej, nga 10 në secilën nofull.   Dhëmbët e qumështit janë më të vegjël sesa ata të pëhershëm. Dhëmbët e qumështit sigurojnë rritjen normale të dhëmbëve dhe të nofullave si dhe sigurojnë hapësirën për radhitjen e drejtë të dhëmbëve të përhershëm në nofullë.     Ruajtja e dhëmbëve të qumështit mundëson:   Zhvillimin normal të nofullave,të folurit dhe gëlltitjes. Prevenon formimin e veseve të këqija. Siguron funksionin e përtypjës, estetikën dhe zhvillimin normal psiqik të…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Hipoplazioni i smaltit

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncise dhe Stomatologjisë Preventive   Hipoplazioni i smaltit paraqet formimin jokomplet ose defektoz të zmaltit dhe mund të përfshin denticionin e qumshtit, të përhershëm ose të dytë, me variacione, shkallë të përfshirjes dhe pasqyrë klinike të ndryshme.   •Format e lehta të hipoplazionit të zmaltit manifestohen me disa thellime të lokalizuara në sipërfaqen e zmaltit, përderisa te format e shprehura më shumë mund të gjenden gropëza dhe hulli të shumta të thella, madje edhe mungesë e pjesëve më të mëdha të zmaltit.   •Shkaktarët më…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Barbi që thyen tabutë

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli (Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Instruktore e liçensuar për gratë shtatëzëna, nëna të porsalindura dhe për gjidhënie Specialiste në subspecializim për infertilitet)   Koleksioni më i ri i kukullave Barbi, thyen tabutë, i kalon të gjithë kufijtë e idealeve të bukurisë dhe tregon për rëndësinë e diversitetit.   Kukulla, dikur e destinuar për të ju imponuar vajzave idealet e pamundura të bukurisë, këmbët jo natyrshëm të gjata, belin tepër të ngushtë dhe më shpesh flokët dhe sytë bjond, ka ndryshuar shumë filozofinë e saj në vitet e fundit.…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Kur duhet të filloni me ushqimet e ngurta për foshnjën tuaj?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli, Specialist pediatër, subspecialist dietolog – nutricionist   Muaji i katërt apo muaji i gjashtë është koha ideale? Pse kaq i rëndësishëm fillimi? Çka nëse kemi filluar në moshën 12 muajshe, pasojat?   Momenti ideal për të filluar ushqimet është një dilemë për të gjithë prindërit me fëmijë të vegjël. Shumë pediatër si edhe specialistët e prodhimit të ushqimeve shtesë, theksojnë se në disa raste specifike, mjeku mund të këshillojë që ndërhyrja me ushqime të ngurta të bëhet pas muajit të 4-të. Shumë prindër fillojnë ushqimet në muajin…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Portrete që nxjerrin në pah bukurinë unike të një vajze me albinizëm dhe heterokromi

Njëmbëdhjetë vjeçarja Amina Ependieva ka dy gjendje të rralla gjenetike: albinizëm dhe heterokromi. E para është një gjendje që redukton sasinë e pigmentit të melaninës në lëkurë, sy dhe flokë, ndërsa e dyta është një ndryshim në ngjyrën e irisit. Në rastin e Ependievës, ajo ka flokë të bardhë-bjonde dhe lëkurë të zbehtë me një sy blu dhe një sy kafe./www.natalmedia.com/   BUKURI PERFEKTE!           Burimi i fotos @ Amina _ Ependieva 2     *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen,…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Shenjat e hershme paralajmëruese të kancerit tek fëmijët

Shkruan: Dr Ismail Lutolli specialist pediatër, Subspecialist hematolog dhe onkolog Organizmi i fëmijëve gjithmonë do të paralajmërojë për një sëmundje e cila ka filluar. Shenjat apo paralajmërimet mund të jenë me vite, muaj, javë apo ditë para se të shfaqet një sëmundje kanceroze (leukemia). Ankthi i çdo prindi është mjaft i madh në një situatë ku një fëmijë është i sëmurë rëndë, dhe prindërit nuk e gjejnë dot se çfarë e mundon e çfarë problemesh ka. Tek një fëmijë i vogël, në fakt, ankesat e tyre nuk mund të shprehen, dhe nisur…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë